

### 2023 Civil Surgeon and **Panel Physician Workshop** Atlanta, Georgia, USA

# **AGENDA**

August 23-25, 2023

WEDNESDAY

AUGUST

08:30 - 08:35

5 minutes

**International Panel Physicians Association Opening** 

Lyndon Mascarenhas, MD, CCFP

President, International Panel Physician Association (IPPA)

Panel Physician

08:35 - 08:50

15 minutes

Day and Workshop Overview; Division of Global Migration and Quarantine Director Introduction

Review the agenda and expectations for this three-day workshop.

Drew Posey, MD, MPH
Chief, Immigrant, Refugee, and Migrant Health Branch (IRMH)
Division of Global Migration and Quarantine (DGMQ)
Centers for Disease Control and Prevention (CDC)

08:50 - 09:00

Welcome

10 minutes

Special guest and DGMQ leadership will welcome participants.

CAPT David Fitter, MD, Director, DGMQ, CDC

09:00 - 10:00

60 minutes

**Refugee Trends and Global Issues** 

This session will cover current trends in refugee migration medical screening,

and current global issues associated with refugees.

Warren Dalal, IRMH, DGMQ, CDC

10:00 - 10:15

**Break** 

10:15 - 11:0045 minutes

**US Citizens and Immigration Services (USCIS) Overview** 

This session will present an overview of USCIS's role in the adjustment of status process and the health-related grounds of inadmissibility. It will also give an overview of qualifications and requirements of the Civil Surgeon program.

Laura Rakuljic, USCIS and Chrissy Carlson, Department of State (DOS)

11:00 - 11:45

**US Department of State Overview** 

45 minutes This session will provide an overview of Department of State's role in

Panel Physician oversight.

Chrissy Carlson, DOS

11:45 - 13:00

Lunch

12:30 - 13:00 30 minutes

**Civil Surgeons** 

**Tuberculosis (TB) Education and Communication Resources** 

This session will give an overview of domestic TB education and communication resources available for use by Civil Surgeons and U.S. Health Departments. The session will also include information on a new communications campaign encouraging primary care providers to test and treat LTBI in their offices.

Dr. Nick DeLuca, DTBE, CDC



# **AGENDA**

August 23-25, 2023

AUGUST 23

13:00 - 13:45 45 minutes

# Department of State Q&A for Panel Physicians

Panel Physicians

This is a question-and-answer session with Department of State representative specializing in Panel Physician oversight. Chrissy Carlson, DOS

### I-693 Q&A for Civil Surgeons

This is a question-and-answer session with USCIS representative specializing in Civil Surgeon oversight.

Laura Rakuljic, USCIS

**Civil Surgeons** 

13:45 - 14:30 45 minutes

# TB Technical Instructions for Panel Physicians

This session will provide updates to the current tuberculosis technical instructions for the US screening program. This session is designed specifically for Panel Physicians screening abroad.

Dr. Kim Skrobarcek, CDC

TB Technical Instructions for Civil Surgeons

This session will provide updates to the current tuberculosis technical instructions for the US screening program. This session is designed specifically for Civil Surgeons screening in the US.

Brienna Sylvester, CDC

14:30 - 15:00

Break

15:00 – 16:00 60 minutes

#### Peer Consulting Activity:

Troubleshoot with your peers and lend expertise to each other

This interactive session will encourage participants to troubleshoot with each other, gain insight on issues they face, and strategize with peers to address them. During this activity, peers will become consultants to discover everyday solutions and reveal patterns in your work as Civil Surgeons, Panel Physicians, and staff.

Teresa Bassma, CDC

16:00 – 16:30 30 minutes

#### **Q&A** with your Counterpart:

Ask your questions to a panel of Civil Surgeons and Panel Physicians. In this session, a panel of Civil Surgeons and Panel Physicians will answer questions from the audience. Participants will have the opportunity to ask questions and delve into specific areas of interest.

16:30 – 16:50 20 minutes

Day in Review: Q&A Panel Session

Discussion around remaining questions or outstanding items.



**AGENDA** 

August 23-25, 2023

THURSDAY

08:30 – 08:45 15 minutes Welcome & Day Overview

Review the agenda and expectations for the day.

Christie Cornell, CDC

08:45 - 09:45

60 minutes

**Mental Health Technical Instructions** 

This session will cover the US mental health screening requirements. It will include information on adequate use the CDC Technical Instructions for US entry and the American Psychiatric Association's Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, 5th Edition (DSM-5) to determine

the classifications in applicant cases.

Courtney Chappelle, CDC

09:45 - 10:00

Break

10:00 - 11:15 75 minutes Case Study Review: Mental Health

This session will allow participants to work through real cases relevant to the US Mental Health Screening requirements. Civil Surgeons and Panel Physicians will have the opportunity to work through the cases together.

Dr. Linda Harvey, CDC

11:15 - 12:30

Lunch

11:30 - 12:15 45 minutes **Panel Physicians** 

Lunch and Learn for Panel Physicians on Laboratory Best Practices

This session will cover best practices in the laboratory for Panel Physicians and include information on performing syphilis testing according to the CDC Syphilis Technical Instructions, reducing indeterminates with IGRA (QuantiFERON®) testing, improving the quality of sputum specimens during sputum collection, improving the diagnostic yield with TB testing (AFB smear and culture), and mitigating fraud.

Sean Toney, CDC

12:30 - 13:30 60 minutes Vaccine Technical Instructions for Immigrants

This session will cover the current US Vaccination Technical Instructions, requirements and recent updates.

Christie Cornell, CDC

**AGENDA** 

August 23-25, 2023

THURSDAY

13:30 – 14:45 75 minutes

#### Case Study Review: Vaccines

This session will include case study review for vaccines. It will also allow participants to manage typical situations involving the vaccination portion of the immigrant visa medical examination. Civil Surgeons and Panel Physicians will have the opportunity to work through the cases together.

Dr. Kim Skrobarcek, CDC

14:45 - 15:15

Break

15:15 - 16:30 45 minutes

#### **Panel Physicians**

#### Working with Refugees and Other Special Populations at Your Panel Site

This session will present best practices and coordination protocols in refugee health, developed over the past years in major IOM refugee resettlement operations in 40+ countries, in close coordination with CDC, Panel Physicians, health providers, resettlement agencies and other partners.

Dr. Tarissa Mitchell, CDC & Dr. Alexander Klosovsky, IOM

#### **Civil Surgeons**

#### eMedical "Upfront" What's to Come for Civil Surgeons

CDC will introduce eMedical, an electronic health processing system that Civil Surgeons will use to upload selected I-693 fields for domestic status adjustment applicants. This session will include an overview of "What's to come" in partnership with USCIS, a demo of the system, and discussion.

Deb Lee, CDC, Eryn Pulliam-Cannon, CDC, & Laura Rakuljic, USCIS

16:30 – 16:45 15 minutes

#### Day in Review: Panel Physicians

Discussion around remaining questions or outstanding items with Panel Physicians.

#### Day in Review: Civil Surgeons

Discussion around remaining questions or outstanding items with Civil Surgeons.

### 2023 Civil Surgeon and **Panel Physician Workshop** Atlanta, Georgia, USA

# **AGENDA**

August 23-25, 2023

**FRIDAY AUGUST** 

08:30 - 08:4515 minutes

Welcome & Day Overview

Review the agenda and expectations for the day.

Teresa Bassma, CDC

08:45 - 09:3045 minutes

Clinical Tuberculosis Concepts I: Screening and Diagnosis This session will cover screening and diagnosis of TB. It will define the global burden of TB, the transmission risk factors for getting infected with Mycobacterium tuberculosis (M.tb), and the risk factors for progressing to TB disease. It will also describe the tools used to screen for TB and the methods used to diagnose TB disease and Latent TB Infection (LTBI).

Dr. Neela Goswami, CDC

09:30 - 10:00

**Break** 

10:00 - 11:15 75 minutes

Clinical	Tuberculosis and
Tuberculosis	Tuberculosis and Chest Radiograph
Concepts II:	Interpretation

Civil Surgeons & Panel Physicians

#### Panel Physicians

### Clinical Cases in Refugee Health Assessment for

Treatment  This session will cover the treatment, and control of TB. It will define goals and methods of TB treatment. It will include information on the basics, define consultation and diagnostic methods, describe treatment protocols and describe new treatment—shortening regimens for drug-susceptible TB and drug-resistant TB.  Dr. Neela Goswami, CDC	This session will describe radiographic features of tuberculosis, and include information on what to look for when diagnosising TB.  Dr. Mike Lauzardo, SNTC	Panel Physicians This session will go over how to manage typical clinical situations involving the refugee health assessment. Dr. Tarissa Mitchell, CDC & Dr. Alexander Klosovsky, IOM
--	--	--

August 23-25, 2023

11:15 - 12:30 75 minutes Lunch

Office Hours for USRAP

Dr. Tarissa Mitchell, CDC & Dr. Alexander Klosovsky, IOM Office Hours for eMedical

Deb Lee, CDC

AUGUST 25

12:30 - 13:45 75 minutes

Civil Surgeons & I	Panel Physicians	Panel Physicians
Clinical Tuberculosis Concepts II: Treatment Dr. Neela Goswami, CDC [repeat session]	Tuberculosis and Chest Radiograph Interpretation Dr. Mike Lauzardo, SNTC [repeat session]	Clinical Cases in Refugee Health Assessment for Panel Physicians Dr. Tarissa Mitchell, CDC & Dr. Alexander Klosovsky, IOM [repeat session]

13:45 - 14:15

Break

14:15 – 15:15 60 minutes

#### Case Study Review: Tuberculosis

This session will engage Panel Physicians and Civil Surgeons in a case study review to strengthen their ability to diagnose and treat tuberculosis. Civil Surgeons and Panel Physicians will have the opportunity to work through the cases together.

Michael Lauzardo, MD, MPH, Director Southeastern National Turberculosis Center (SNTC)

15:15 – 15:45 30 minutes

#### **Closing Ceremony and Certificates**

This is a brief closing ceremony to acknowledge the participation of the Panel Physicians, Civil Surgeons, and other attendees.